De wind kun je niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen. Voor ons gaat dit in figuurlijke zin helemaal op.
De tobbes dansen in onze achtertuin

Het 'Memorial Weekend' is uiteindelijk onze laatste tocht geworden. Half november 2013 zijn we verhuisd naar een jachthaven in Zaandam. In eerste instantie met de bedoeling een maand te gaan proefwonen. We hadden nog een maand proefwonen in een ander dorp op de planning, maar Zaandam bevalt heel goed. Begin dit jaar hebben we daarom besloten om voorlopig hier ons domicilie te kiezen. In maart verhuisden we ook ons kantoor en de opslag naar Zaandam. Zo hebben we alles in de buurt.
We liggen centraal in Zaandam. Winkels, markt, vertier en de trein zijn allemaal op loopafstand. De overlast van zand, de belangrijkste reden om te verhuizen, is weg. Af en toe mis ik de duinen en de pier, maar alle voordelen wegen makkelijk op tegen dit nadeel. We zijn snel gewend.

We maken plannen voor groot onderhoud op de wal en plannen om een tocht om Engeland te maken. Onze droom is immers dat we in de zomermaanden een maand of drie gaan zeilen. Helaas dwingt het proces dat leven heet ons een andere kant op. Ernstige ziektes in de familie met zware en ingewikkelde complicaties vragen om andere keuzes te maken. We zetten al onze zeilen bij, maar dan wel in figuurlijke zin. Onze aandacht en het merendeel van onze tijd gaat naar deze omstandigheden. We leggen ons erbij neer dat we niet kunnen varen en maken er verder maar het beste van.

En nu wonen we alweer een jaar in het Zaanse. We zijn aardig ingeburgerd. Het Tsaar-Peterhuisje om de hoek, de Zaanse Schans, en het Zaans museum, we hebben ze bezocht. De markt op zaterdag willen we niet meer missen. In onze achtertuin wordt er zo nu en dan een evenement georganiseerd. De tobbes hebben er gedanst, de hardlopers van de Dam-tot-Dam by night hebben er hard langs gelopen, de kermis heeft op de achtergrond geluid gemaakt en Sinterklaas is er ontvangen. Saai is het zeker niet. We vinden er zo nu en dan de afleiding die we hard nodig hebben.

2014 loopt op zijn eind. Het is een totaal ander jaar geworden dan we bij de jaarwisseling dachten. Langzaam gaan we weer nieuwe plannen maken. Plannen voor groter onderhoud op de wal. Plannen voor een paar maanden zeilen. Misschien dat rondje Engeland, misschien een heel andere kant op. Ook in 2015 geldt: De wind kunnen we niet veranderen, maar wel de stand van onze zeilen.